Lista activităților care se vor desfășura în acest an la Cahul – Capitala Tineretului 2024

  Cultura · 25 Februarie 2024
  Lista activităților care se vor desfășura în acest an la Cahul – Capitala Tineretului 2024

  În 2024, Capitala Tineretul este municipiul Cahul. Cu această ocazie, până la sfârșitul anului, în oraș se vor desfășura mai multe activități pentru tineri, inclusiv ateliere, concursuri, workshopuri, conferințe, serate culturale și un târg de cariere. Lista completă și detaliată a acestora v-o prezentăm în continuare.

  Activitatea de lansare „Cahul – Capitala Tineretului 2024” (16 martie)
  Activitatea de lansare va include ateliere culturale, informative și distractive, susținute de diverse asociații și instituții locale. În cadrul evenimentului, Primăria municipiului Cahul va prezenta programul de activități dedicate tinerilor pentru anul 2024. Ziua se va încheia cu un concert.

  ICT4Women (februarie-martie)
  Programul se concentrează pe facilitarea accesului la educație în domeniile IT și marketing pentru fetele și femeile din regiunea Cahul. Prin intermediul cursurilor online și a întâlnirilor periodice, organizatorii doresc să ofere la minimum 30 de participante cunoștințe și abilități în marketingul digital, promovând egalitatea de gen și diversitatea în industria digitală.

  ICT4Youth (februarie-martie)
  Inițiativa propune dezvoltarea unui program de orientare în cariera IT pentru elevii din clasele IX-XII din regiunea de sud a țării. Programul cuprinde webinare gratuite cu oratori din diverse companii IT din Republica Moldova și vizite la aceste companii. Scopul acestuia este să sprijine dezvoltarea competențelor IT ale elevilor, să îi orienteze în carieră, să îi familiarizeze cu industria IT și să îi informeze despre oportunitățile din domeniu.

  Program de Granturi Mici pentru Tineri (februarie-mai)
  Programul este menit să încurajeze implicarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani din municipiul și raionul Cahul în rezolvarea problemelor comunitare. Astfel, grupuri de inițiativă formate din trei persoane vor putea propune proiecte cu impact direct asupra calității vieții tinerilor. Proiectele desemnate cele mai bune vor primi granturi în valoare de până la 15 000 de lei, iar rezultatul programului va fi acordarea a 26 de suporturi financiare pentru aproximativ 78 de tineri implicați activ în viața comunității.

  Pictura murală „Dă viață orașului tău” (martie-august)
  Activitatea de pictură murală pe numere în centrul orașului va oferi tinerilor oportunitatea de a explora arta și de a-și dezvolta creativitatea. Un perete central vizibil va fi ales ca suport, iar aproximativ 50 de participanți vor fi selectați printr-un anunț public. Aceștia vor avea acces la un set de culori și pensule, ghidate de numere care indică cum să coloreze fiecare zonă. Notă: designul mural va fi determinat de un concurs de desene organizat în prealabil.

  Trainingul „Minorul și identitatea sa”, pentru elevii din șase licee din RDS (martie-aprilie)
  Trainingul va dura patru ore, având ca obiectiv să ofere cunoștințe despre democrație, despre libertățile tinerilor, despre capacitatea legală restrânsă, despre dreptul la muncă, despre emancipare, despre acte și bunuri personale elevilor din clasele VIII-XII din șase instituții de învățământ din raioanele Cahul, Cantemir și Leova. Acesta va fi facilitat de cadre didactice și studenți cu experiență în Drept de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

  Campania de informare „Relațiile UE-RM” în 20 de instituții publice din RDS (martie-octombrie)
  Campania va cuprinde sesiuni de informare despre Uniunea Europeană, care vor fi desfășurate în cel puțin 20 de instituții de învățământ din raioanele Cahul, Cantemir și Leova. Obiectivul acesteia este creșterea nivelului de cunoaștere și înțelegere a temelor legate de UE și instituțiile sale, precum și a subiectului privind procesul de aderare al Republicii Moldova la UE. De aceste sesiuni informative vor beneficia peste 2 000 de tineri din Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS)

  Bugetarea participativă pentru tineri (martie-noiembrie)
  În 2024 se propune alocarea unui fond suplimentar exclusiv pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani din municipiul Cahul, cu scopul de a promova implicarea lor în guvernarea locală și dezvoltarea comunitară. Această inițiativă vizează crearea de programe de calitate pentru sprijinirea participării tinerilor, aducând proiecte inovatoare pentru a aborda provocările specifice ale acestei categorii de vârstă.

  Tech Career Expo (3 aprilie)
  Târgul de cariere în IT este destinat elevilor din clasele IX-XII din regiunea de sud a țării. Scopul acestuia este să motiveze și să îndrume tinerii către oportunitățile de creștere profesională în domeniul IT. La eveniment vor participa 10 companii IT care vor oferi informații despre cariere, stagii și tehnologii. De asemenea, participanții se vor putea implica în cinci ateliere despre tendințele tehnologice, conduse de specialiști din domeniu.

  Masa rotundă „Inovație și antreprenoriat” (aprilie)
  Evenimentul reprezintă un sprijin al administrației publice locale pentru tinerii antreprenori prin împărtășirea practicilor de succes în antreprenoriat și susținerea lor. La discuții vor participa aproximativ 30 de tineri care vor aborda aspecte legate de dezvoltarea spiritului antreprenorial și a competențelor necesare pentru înființarea unei afaceri sau gestionarea unei activități independente.

  Concursul de idei eco-soluții „Salvează planeta” (aprilie)
  Concursul are drept scop stimularea creativității tinerilor și presupune dezvoltarea mai multor soluții concrete, sustenabile pentru stoparea poluării și a distrugerii mediului în municipiul Cahul. La activitate vor participa 25 de tineri.

  Workshopul „Dreptul de proprietate și securitate cibernetică” (aprilie)
  Workshopul „Dreptul de proprietate și securitatea cibernetică” are ca scop informarea a 40 de tineri din instituțiile de învățământ din municipiul Cahul despre legislația privind proprietatea intelectuală, securitatea cibernetică și protecția datelor personale. Prin intermediul activităților interactive și exercițiilor practice participanții vor învăța să-și protejeze drepturile și datele expuse online, dobândind abilități practice în gestionarea aspectelor legate de proprietate și securitate cibernetică. Workshopul va fi moderat de cadre didactice ale Universității de Stat din Cahul și de membri ai organizației Inotek.

  Workshopul „Inițierea elevilor din licee și colegii în activitățile STEM” în 10 licee din RDS (aprilie-mai)
  Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul va organiza deplasări ale cadrelor didactice pentru a modera workshopuri în 10 licee din regiunea de sud a țării, cu focus pe educația STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Subiectele abordate vor include particularitățile unui experiment științific, utilizarea microscopului în cercetări microbiologice, design 3D și construirea modelelor, programarea roboților și a dronelor, precum și prelucrarea statistică a datelor economice

  Sesiuni de informare privind modul sănătos de viață și preîntâmpinarea riscurilor în RDS (aprilie-noiembrie)
  Sesiunile de informare vor aborda teme precum prevenirea HIV/SIDA, utilizarea drogurilor și consumul de alcool. Conduse de specialiști în domeniul sănătății, acestea vor include discuții interactive și activități educaționale pentru a face subiectele mai accesibile tinerilor. Scopul principal al sesiunilor este educarea a circa 1 000 de tineri privind riscurile asociate comportamentelor nesănătoase și promovarea unui mod de viață responsabil.

  Conferința transfrontalieră „Tinerii și rolul lor în procesul de integrare europeană” (8-10 mai)
  Conferința va dura trei zile și va aduna cel puțin 50 de tineri din Cahul și orașele înfrățite acestuia din România. În cadrul evenimentului se vor desfășura paneluri despre situația actuală a tinerilor din Republica Moldova, inclusiv despre problemele și interesele acestora, despre integrarea europeană și generația viitorului, despre politicile de tineret și tinerii lideri.

  Maraton dedicat Zilei Europei (25 mai)
  Maratonul dedicat Zilei Europei își propune să încurajeze participarea a cel puțin 100 de tineri la nivel național și internațional la un eveniment sportiv desfășurat pe traseuri de cinci și 10 kilometri în regiunea de sud a țării. Scopul activității constă în promovarea angajamentului tinerilor în practicarea sportului și consolidarea unei comunități active.

  Conferința studenților și elevilor „Oportunități de implicare a tinerilor în cercetare” (mai)
  Conferința anuală din 2024 organizată de Universitatea de Stat din Cahul va fi deschisă și liceenilor. Formatul inovator va include sesiuni de comunicare, postere și un concurs de lucrări. Evenimentul va aduna studenți și liceeni moldoveni, dar și elevi din orașele înfrățite din România și Ucraina, consolidând legăturile culturale și academice dintre țări.

  Serate culturale săptămânale pentru tineri (1 iunie – 31 august)
  Seratele culturale săptămânale pentru tineri vor fi organizate pe parcursul celor trei luni de vară și vor cuprinde activități precum proiecții de filme în aer liber, concerte, serate literare dedicate tinerilor scriitori etc. În cadrul acestora vor participa peste 500 de tineri.

  Velo maraton (3 iunie)
  Velo maratonul din Cahul are ca scop atragerea participanților de toate vârstele din întreaga țară și urmărește consolidarea comunității în promovarea ciclismului și mobilității durabile.

  Football Fest (transmisiune live a Campionatului EURO 2024) (9-14 iulie)
  Football Fest presupune o serie de evenimente desfășurate în contextul UEFA EURO 2024, al căror scop constă în promovarea sportului în rândul tinerilor. Astfel, în perioada 9-14 iulie, în Piața Independenței din Cahul vor fi difuzate live meciurile de fotbal din cadrul EURO 2024.

  Ziua Internațională a Tineretului „ZIT Cahul 2024” (11-12 august)
  Ziua Internațională a Tineretului 2024 este un eveniment dedicat implicării active a tinerilor pentru promovarea, motivarea și valorificarea potențialului lor în cadrul comunității. Prin activități interactive, sesiuni de dezvoltare personală, expoziții și un concert special, ZIT 2024 încurajează participarea a aproximativ 2 000 de tineri în activitățile sociale și culturale, contribuind la dezvoltarea personală și la consolidarea comunității.

  Masa rotundă „Cahul și Vaslui – Capitale Naționale de Tineret 2024” (septembrie)
  Această activitate dorește să reunească la masa de discuții structurile de tineret și tinerii din două orașe, capitale de tineret: Cahul (Republica Moldova) și Vaslui (România). În cadrul evenimentului va avea loc și un schimb de experiență între participanți.

  Hackathon Național pentru Start-up (octombrie)
  Hackathon-ul încurajează inovația printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani din Republica Moldova pentru a genera soluții și prototipuri de start-upuri în doar 72 de ore. Echipele, formate din doi-cinci membri, vor fi ghidate de mentori din domeniile IT și business. Cele mai creative idei vor fi premiate.

  Școala de toamnă „Constituția – Lege fundamentală” (octombrie)
  Școala de toamnă va implica 30 de elevi din clasele X-XII, selectați prin apel public. Activitatea se va axa pe teme precum: drepturile și obligațiile cetățenilor unei țări, separarea puterilor în stat, rolurile instituțiilor statului. Scopul acesteia este să ofere elevilor o bază solidă în înțelegerea drepturilor și responsabilităților lor ca cetățeni, precum și să le ofere o perspectivă clară asupra sistemului politic și juridic al statului.

  Concursul „Tinerii și Comunitatea” (octombrie)
  Concursul are ca scop promovarea culturii și inteligenței în rândul tinerilor din liceele raionului Cahul, implicând 100 de elevi și 10 cadre didactice. Acest eveniment va spori coeziunea între participanți, contribuind astfel și la dezvoltarea comunității.

  Masa rotundă de Ziua Națională a Voluntariatului „Anul European al Competențelor” (noiembrie)
  Activitatea presupune o întâlnire a tinerilor cu reprezentanții din sectorul tineretului (centre de tineret, ONG-uri). Scopul acesteia constă în explicarea, înțelegerea și dezbaterea competențelor europene pentru tineri.

  Sursa: diez.md
  Distribuie