Regiunea Cahul
Municipiul Cahul este capitala cultural-creativă a Republicii Moldova și unul dintre cele mai importante orașe ale țării, centru socio-cultural, academic, economic, cu multiple oportunități și potențial de dezvoltare.
Localitatea este situată în partea de sud-vest a Republicii Moldova, pe un platou din preajma râului Prut, la 175 km de Chișinău - capitala țării. Amplasată la granița imediată a Uniunii Europene, prin cele 3 puncte de trecere internaționale a frontierei Galați (România) - Giurgiulești, Oancea (România) - Cahul și Reni (Ucraina) – Giurgiulești, dar și accesul la Dunăre prin unicul port din țară- Portul Internațional Liber Giurgiulești, favorizează întrarea turiștilor din alte țări europene.
Orașul Cahul a dobândit statutul de municipiu în anul 2017, având în componența sa satul Cotihana. Suprafață totală a municipiului este de 33,91 km2, iar pe teritoriul municipiului locuiesc circa 40.000 de locuitori, ceea ce reprezintă 32% din totalul populației raionului/regiunii Cahul.
În ultimii 10 ani Municipiul Cahul a lansat un proces de cooperare internațională prin semnarea a 18 acorduri de înfrățire cu localități din Europa și de pe alte continente. Jumătate din aceste înfrățiri sunt dezvoltate cu localitățile din România, și anume cu orașele/municipiile Galați, Brăila, Bîrlad, Tecuci, Vaslui, Câmpina, Iași, Medgidia și Constanța. Cahul cooperează și cu localitățile Ismail (Ucraina); Port-sur-Saone (Franța); Leiria (Portugalia); Siauliai și Jelgava (Lituania), Bankia (Bulgaria), Novoson detc (Polonia), Carmagnola (Italia) și Tomi (Japonia). În mare parte, cooperările vizează domeniul cultural.
Municipiul Cahul–primul oraș din Republica Moldova recunoscut ca „Oraș care învață” . Rețeaua globală UNESCO a „Orașelor care învăță” include 230 orașe din 64 de țări, iar mun.Cahul a devenit membru al rețelei globale în anul 2020, demonstrând că politicile și practicile eficiente de învățare pe tot parcursul vieții pot sprijini dezvoltarea unor orașe incluzive, sigure, rezistente și durabile și pot contribui la realizarea „Agendei 2030”. Municipiul Cahul este un important centru academic pentru Republica Moldova grație Universității de Stat „B. P. Hasdeu” și a filialei transfrontaliere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați (România). Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul este o instituție publică, fondată la 7 iunie 1999, având ca scop pregătirea și asigurarea localităților din sudul Republicii Moldova cu cadre de înaltă calificare, datorită celor trei facultăți: Facultatea De Drept Și Administrație Publică, Facultatea De Științe Umaniste Și Pedagogice, Facultatea De Economie, Inginerie Și Științe Aplicate.
În Cahul funcționează 2 colegii: Colegiul „Iulia Hasdeu” și Colegiul de Medicină; 2 Școli profesionale (Școlile Profesionale nr. 1 și, respectiv, nr. 2). Școlile profesionale asigură învățământul profesional tehnic dual prin programele propuse studenților pentru însușirea unor profesii solicitate pe piața muncii.
Municipiul Cahul este unicul oraș balnear din Republica Moldova, iar raionul Cahul are cel mai mare potențial turistic dintre toate regiunile țării, deținând ape minerale curative și cel mai vestit sanatoriu din țară, cele mai mari lacuri naturale din țară (Manta și Beleu), 4 rezervații naturale silvice și o rezervație de plante medicinale, rezervația „Prutul de Jos” fiind inclusă în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei.
Regiunea deține o capacitate de cazare a peste 2000 locuri, care include hoteluri, zone de agrement, zeci de pensiuni și case rurale lansate doar în ultima perioadă.
- Este una din principalele regiuni vitivinicole ale țării, cu o suprafață de cca 3 mii hectare a plantațiilor de vii, 8 vinării și 3 crame, majoritatea situate pe teritoriul Valului lui Traian, regiune delimitată pentru producerea produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată (IGP)
- Este considerată regiune cu cel mai mare număr de meșteri populari: 4 centre de meșteșugărit și 45 meșteri populari, în prelucrare fibre vegetale, piele de oi, lemn; cojocărie, confecționare costume, coasere și broderie, ș.a.
- Este considerat un oraș multietnic în care se susține și se promovează multiculturalitatea și diversitatea etnică. Fiind unicul oraș din R.M. care deține Ordinul „Prietenia popoarelor”.
- În mun. Cahul dar și în regiune se desfășoară mai multe festivaluri naționale și internaționale, printre care: Festivalul Internațional de folclor „Nufărul Alb”, Festivalul Internațional de Muzică Clasică „Crescendo”, Festivalul Internațional de Film Documentar „Moldox”, „Faces of Friends” music festival, Festivalul Național Etno-Folcloric „Dulce Floare de Salcâm”, Văleni, ș. m. a.