A V-a ediție a Concursului Internațional de interpretare instrumentală ,,Nicolae Știuca’’ marchează un nou nivel de excelență muzicală la Cahul

  Cultura · 02 Mai 2024
  A V-a ediție a Concursului Internațional de interpretare instrumentală ,,Nicolae Știuca’’ marchează un nou nivel de excelență muzicală la Cahul

  În perioada 27-28 aprilie, municipiul Cahul a fost gazda unei ediții speciale a Concursului Internațional de interpretare instrumentală ,,Nicolae Știuca’’. Evenimentul, organizat de Filarmonica Municipală Cahul în colaborare cu Primăria mun. Cahul și Școala de Muzică ,,M. Cebotari”, a adunat participanți din țară și din străinătate, evidențiind amploarea și valoarea acestui concurs anual.

  Numărul record de participanți, în creștere semnificativă față de anii precedenți, a evidențiat interesul tot mai mare pentru domeniul interpretării instrumentale în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 25 de ani. Pe parcursul a două zile pline de emoție și talent, cei 250 de concurenți au concurat pentru premiile puse în joc și au avut oportunitatea de a-și demonstra abilitățile muzicale în fața unui juriu de prestigiu.

  Evenimentul s-a bucurat de participarea unor personalități remarcabile din lumea muzicală, alături de profesori cu experiență și muzicologi, care au oferit feedback și evaluare concurenților. Printre aceștia s-au numărat nume sonore precum Aurelian Dănilă, Svetlana Bivol, Constantin Rusnac și alții, aducând prestigiu și autenticitate concursului.

  Ediția jubiliară a adus în prim-plan și premiul acordat de primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, care a recunoscut și recompensat excelența muzicală a unei tinere talente, violonista Bunea Ioana, elevă a liceului ,,C. Porumbescu’’ din Chișinău. Acest gest vine să sublinieze importanța și susținerea acordată tinerilor talentați din domeniul muzicii clasice.

  Concursul ,,Nicolae Știuca’’ nu doar descoperă și promovează talentele tinere în muzica clasică, ci și marchează o evoluție constantă, incluzând pentru prima dată un compartiment special dedicat acompaniamentului orchestral pentru finaliști. Astfel, concursul devine un catalizator pentru creșterea calității și complexității interpretărilor artistice.

  Laureații și finaliștii acestei ediții demonstrează încă o dată bogăția talentului și pasiunii pentru muzica clasică, continuând să onoreze memoria profesorului și dirijorului Nicolae Știuca, un promotor devotat al tinerelor talente muzicale.

  Laureații și finaliștii concursului ,,Nicolae Știuca’’ cu Premiul I:

  Pian:
  Burdujan Maria
  Baciu Stephany
  Movilă Marc
  Condrea Nicoleta

  Vioară:
  Tofan Matei
  Radu Nicoleta
  Bunea Ioana
  Pleșca Petra

  Țambal:
  Boroș Petru Yustin

  Acordeon:
  Boroș Paul Yannis
  Gaiu Corneliu
  Candja Alexandr

  Instrumente de suflat:
  Vadim Zubac - Nai
  Dumitru Odobescu - Trompeta
  Calugher Dan - Nai

  Interpretare cu orchestra simfonică:
  Pleșca Petra - vioară
  Cibotari Polina -vioară
  Gaiu Corneliu - Acordeon

  Această ediție a concursului ,,Nicolae Știuca’’ marchează un punct de referință în evoluția și sprijinul acordat muzicii clasice și tinerei generații de artiști, oglindind devotamentul și pasiunea pentru frumusețea muzicii într-un cadru de excelență și profesionalism.

  Foto de Bondareva Caterina

  Autor: Cudobețchi Serghei
  Distribuie