În vara anului 1954 a fost întemeiată Școala de muzică pentru copii la sudul Moldovei, care a deschis o posibilitate unică multor tinere talente pentru a se dezvolta și a se manifesta. Pe parcursul existenței sale, școala a suferit multe schimbări, iar la 17 februarie 1994 prin decizia Primăriei Cahul i s-a conferit titlul de Școala de Arte ,,Maria Cebotari” nume care a fost definitiv încrustat în cartea de aur mondială a celor mai prestigioase personalități ale artei lirice din toate timpurile oferind abiturienților următoarele specialități: muzică, arte plastice, teatru, coregrafie. La moment prin decizia consiliului municipal Cahul la data de 14 septembrie 2021 a fost reorganizată instituția fiind redenumită Școala de Muzică ,,Maria Cebotari”, punând accent doar pe domeniul muzicii. Instituția a pregătit muzicieni profesioniști, care au contribuit la dezvoltarea vieții culturale a Republicii Moldova. Vom aminti câteva nume: Serghei Covalenco, Emil Croitoru, Boris Dolinschii, Svetlana Bălăescu, Olia Tira, Stela Botez, Gabriel Nebunu.
În cadrul școlii de muzică se predau următoarele discipline: țambal, pian, vioară, cor, instrumente aerofone, chitară, disciplini teoretice, canto, ansamblu vocal și instrumental.
La Școala de Muzică în prezent își fac studiile 186 de elevi, la specialitățile, Interpretare Instrumentală, Artă Dramatică, Arte Plastice. Printre Colectivele recunoscute sunt Corul de copii ,,CAPRICCIO” conducător Mihnea Svetlana, Ansamblul de violoniști ,,ALLEGRETTO” conducător Stepanov Stela,ansamblul folcloric conducător Nicolae Ciobănică, Ansamblul de violoniști conducător Ludmila Bejan. Instituția este recunoscută la nivel local, regional cât și la cel Național inclusiv Internațional, adăugând în palmaresul său un șir de rezultate mărețe la o multitudine de concursuri din Bulgaria, Rusia, Turcia, Ucraina, Cehia, Praga, Kîrgîzstan, Italia, Spania, Moldova, Turcia, România, ocupând doar premiile de frunte.
Instituția dispune de 28 de cabinete parțial dotate tehnic, sală de festivități nu atât de spațioasă, unde realizăm activitățile extracurriculare planificate, bibliotecă, spațiul de depozitare, bloc sanitar în interiorul instituției, curte spațioasă proaspăt pavată, la fel sunt 4 intrări separate în blocuri.
La începutul anului 2021 a fost finalizat procesul de renovare a clădirii realizat de Primăria municipiului Cahul cu suportul oferit de Ambasada Japoniei, prin care a fost schimbat acoperișul, izolarea termică și a fațadei, sistemul de încălzire și iluminare, inclusiv reparația interioară a tuturor spațiilor.
- mun. Cahul, str. B. P. Hasdeu, 10
- +373 299 47 266
- scoaladeartecahul@gmail.com
- facebook.com/mariacebota...