Pictură murală "Dor de casă"

    Pictură murală "Dor de casă"
    Pictură murală "Dor de casă"
    Scurta descriere

    Dorul de casă a fost imortalizat într-o pictură murală, de peste 1000 metri pătrați, de la intrarea în orașul Cahul, datorită proiectului „Pentru Cahul, prin Artă», în anul 2022 cu suportul financiar al Primăriei municipiului Cahul. Imaginea este un tribut adus de băştinași din Cahul locurilor natale, părinţilor şi dorului pentru cei dragi, neam şi baştină. Pictorul Alexei Luca a lucrat timp de cinci luni pentru a reda frumusețea plaiului natal, bunătatea oamenilor şi tradiţiile din sudul Republicii Moldova. Pentru realizarea lucrării, a folosit mai bine de jumătate de tonă de vopsea.

    Alexei Luca: „Sunt mai multe secvențe de pictură, care se leagă, toată această pictură, care merge, prin toate secvenţele până în deal. Dor de emoțiile pe care le-am avut în copilărie. Fiecare om, cât de bătrân n-ar fi, el se transformă într-un copil, uitându-se la nişte secvențe.”

    Aflându-se la intrarea în municipiul Cahul pictura întâmpină băștinașii și vizitatorii cu acea nedeslușită și caldă senzație că au ajuns acasă. Deși pentru fiecare om acasă are semnificație diferită, secvențele din pictură provoacă un adevărat dor. Dor de copilărie și năzbâtiile de atunci, dor de iarnă și pâinea caldă, dor de tradiții.. 

    Vechea tradiție de a întâlni un străin cu pâine și sare înseamnă a crea o legătură și prietenie durabilă ceea ce demonstrează ospitalitatea cahulenilor. Oaspeții municipiului sunt întâmpinați cu pâine și sare, unde pâinea este asociată cu ospitalitatea, fiind cea mai respectată mâncare, pe când sarea este simbolul prieteniei.

    Hora de la Cahul este dans tradițional care strânge toată lumea într-un cerc în care se ţin de mână toți fără a se uita la deosebirea religiilor. Toți legați în cerc se învârte în ritmul dansului și a stilului regiunii arătând dragostea de țară. La Cahul, pe lângă horǎ, muzica și folclorul au loc aparte. Dansul este acompaniat de instrumente muzicale precum tambalul, acordeonul, viola, vioară, saxofon, trompetă care sunt acel element principal de transmitere a emoțiilor. Nuferii care plutesc pe lacuri sunt simbolurile reprezentative ale regiunii care cresc în rezervația naturală "Prutul de Jos".

    La fel nuferii simbolizeaza apele minerale și curative cu proprietăți unice, datorită cărora este renumită regiunea. Originalitatea fiecărui popor se caracterizează prin potențialul creator în care se identifică expresia în cultura materială și spirituală. Un loc aparte pentru cahuleni în această cultură îl ocupă meșteșugurile populare. Meșteșugurile care reprezintă regiunea noastră sunt: coptul pâinii, alesul covoarelor și brodatul costumelor, confecționarea vaselor de ceramică, împletituri din salcie și paie care și până în prezent asigură continuitatea neamului nostru.

    Pictura se încheie cu logo-ul regiunii Cahul, reprezentată prin inimă ca simbol al dragostei de viață a cahulenilor. Drumul vieții fiecăruia dintre noi este diferit, cu destine diferite. Până la urmă, trecând de copilărie suntem petrecuți în lumea mare unde fiecare vom înfrunta o luptă a vieții noastre, departe de casă și cu dor de casă.

    Galerie
    Distribuie