Muzeul de Istorie și Etnografie s.Slobozia Mare din sudul RM este un muzeu care-ți vorbește prin imagini istorii reale de viață, este adevărata flacăra ce luminează istoria și existența noastră. Trecând pragul, devii martorul existenței oamenilor care s-au născut, au trăit pe acest meleag, descoperi locul tainelor nedescoperite de la strămoși lucrate cu multă dragoste și frumos...
E UN NOROC PENTRU NOI TOȚI
CE NE-AM NĂSCUT PE ACEST PĂMÂNT,
UNDE-I ATÂTA FRUMUSEȚE,
DE INTRĂ SINGURĂ-N PĂMÂNT.
Specificul: Istorie și etnografie. Etnografia este înțelepciunea populară în care se reflectă cunoștințele și experiența multiseculară din diferite domenii, ea este știința care studiază codul de legi nescrise, statutul după care trăiește, muncește și crează un popor. Având în vedere specificul și activitatea muzeului, precum șI contextul cultural contemporan, Muzeul de Istorie și Etnografie devine un muzeu conectat la dezideratul universal în privința unui muzeu al sec.XXI și recunoscut atât pentru unicitate sa, pentru activitățile organizate, cât și pentru relevanța pe care o are în fața publicului. Un muzeu cu un patrimoniu diversificat numeros de importanță națională, reprezentativ intereselor comunității noastre muzeale. Categoriile de bunuri culturale cuprind 10560 de obiecte care ilustrează istoria din cele mai vechi timpuri pînă în zilele de astăzi..
Muzeul are șase săli:
- Sala de inițiere;
- Sala de etnografie;
- Casa țărănească- casa bunicilor;
- Casa Mare;
- Sala Memoriei;
- Centrul de informare turistică.
Funcționează în condiții moderne și eficiente având ca piloni de bază cercetarea patrimoniului pe care îl deține armonizate la cele patru valori promovate acum de Rețeaua Europeană a Organizațiilor Muzeale și adaptate de multe muzee din Europa; valoarea colecțiilor; valoarea educativă; valoarea socială; valoarea economică.