Lacul Beleu

    Lacul Beleu
    Lacul Beleu
    Scurta descriere

    În preajma satelor Slobozia Mare şi Văleni, se găseşte Beleul. În baza acestuia a fost creată rezervația naturală „Prutul de Jos”, care este un colţ de rai pentru păsări de baltă, peşti, animale şi plante, o bună parte dintre care sunt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova.
    Lacul Beleu, ocupă 628 ha sau 1/3 din suprafaţa rezervaţiei Prutul de Jos. Acesta este un relict al Dunării şi are o vechime de peste 5-6 mii de ani fiind de-a lungul timpului sursa de supravețuire a localnicilor. Adâncimea lui variază între 0,5 – 2 m, lungimea – 5 km, lăţimea – 2 km. Lacul este un loc de popas pentru multe păsări migratoare de apă şi de baltă. Fauna lacului este reprezentată de circa 198 specii de animale și 140 specii de păsări. Printre speciile rare de mamifere care se întâlnesc aici, pot fi menționate, vidra, pisica sălbatică, chițcanul cu abdomen alb, hermelina, nurca europeană etc.

    Lacul Beleu este de fapt o deltă a Dunării în miniatură, cu multă apă şi vegetaţie, având statut de zonă umedă de importanţă internaţională. Un fenomen cu adevărat special este atunci când vin pentru vreo 2-3 săptămâni câteva mii de pelicani. Cârdurile de pelicani comun îşi fac anual apariţia pe Beleu, care consumă cantităţi însemnate de peşte din lac. După ce poposesc un pic aici, pelicanii îşi continua drumul spre Delta Dunării.
    O dată cu pandemia, mulți vizitatori din toate colțurile țării au „remarcat” parcă dintr-odată această oază de liniște și sălbăticie, devenind un important loc de atracție turistică. 

    Galerie
    Contacte
    Distribuie