Teatrul Republican Muzical-Dramatic din Cahul

  Teatrul Republican Muzical-Dramatic din Cahul
  Teatrul Republican Muzical-Dramatic din Cahul
  Scurta descriere

  Unicul teatru din sudul Moldovei, a fost fondat în 1987 și amplasat în fosta Casă de Cultură, o clădire abandonată după inaugurarea Palatului Culturii.
  Spectacolul inaugural („Muntele și valea” după comedia „Trei crai de la răsărit” de B.P.Hasdeu) s-a produs pe 17 octombrie 1987. Iar la 4 iulie 1988 Consiliul de Miniștri al RSSM, i-a fost conferit teatrului numele lui B.P.Hasdeu.

  Pe parcursul celor trei decenii, în palmaresul trupei au fost consemnate trei premii pentru cele mai bune roluri masculine decernate în cadrul Galelor UNITEM din 1992, 2008 și 2013, un premiu pentru cel mai bun rol feminin central (2001), șase – pentru cele mai reușite roluri masculine de planul doi, patru – pentru cele mai concludente roluri similare feminine, la compartimentele în cauză ale celei mai importante manifestări teatrale din R.Moldova actorii cahuleni fiind nominalizați în repetate rânduri. Notorii în mediile teatrale sunt Maestrii în Artă Aurica Țurcanu și Gheorghe Mândru, Artiștii Emeriți Oleg Mereoară, Rodica Ciobanu, Tudor Andriuță și Ion Furnică, actorii Costel Mocanu, Cezara Petrioglu, Diana Mititelu, Nadejda Donea, Oleg Cășuneanu, Alina Carp, Viorica Leonte.

  În repertoriul teatrului se regăsesc spectacole pentru copii, matinee, spectacole de comedie și umor. Iar în curând, renumitele spectacole vor putea fi admirate de pe o scenă nouă și mare din cadrul sediului nou care a început a fi construit în 2016.

  Contacte
  Distribuie